Трайков: Административната тежест е намалена с 15%

До момента са изпълнени 135 мерки от плана за намаляване на административната тежест, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По неговите думи изпълнените мерки до момента осигуряват намаление на административната тежест с 15%. Правителството работи по план в тази посока, според който тежестта за бизнеса трябва да се съкрати с 20% до 2012 г.


Министър Трайков открои приетите промени в закона за ограничаване на административното регулиране като един от основните лостове за подобряване на бизнес средата. Измененията предвиждат мълчаливо съгласие за всички дейности, които подлежат на регистрационен режим. Досега използването на принципа на мълчаливото съгласие беше ограничено от множество изключения в различни закони.


Според други промени в закона административните такси ще бъдат съобразени с разходите за предоставяне на услугите. Това ще доведе до намаляване на таксите за онези услуги, които досега са били натоварени с разходи, несвързани с конкретната дейност. По думите на министър Трайков ефектът от въвеждането на разходоориентиран размер на таксите се изразява в допълнително намаляване на регулаторната тежест с още 10-12%. За отстраняване на нередности или при предоставяне на допълнителна информация такси няма да се събират, е записано още в закона.


Новите текстове въвеждат забрана приходите от такси да се използват за бонуси за стимулиране на чиновниците. Събраните суми ще могат да се използват само за покриване разходите на ведомството за предоставяне на услугата и повишаване на качеството на услугата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK