Брокери очакват 10% повече жилища да бъдат продадени през 2011 г.

Ръстът на покупко-продажбите на жилища от началото на годината регистрират агенции за недвижими имоти. 10% ръст на броя на сделките с апартаменти и къщи прогнозират агенциите. През миналата година е имало 182 376 покупко-продажби на имоти, показват данните на Агенцията по вхисванията. Тя обаче няма статистика по видове имоти. Според специалисти, най-висок е броят на сделките с жилища. Дори и да има като цяло с 10% повече сделки с имоти, то те ще стигнат вероятно около 200 000. Такъв е бил броят на сделките, реализиран през 2009 г.


"Тази година ще има с 10% повече сделки на жилищния пазар в сравнение с 2010 г.", каза изпълнителният директор на "Адрес" Георги Павлов на конференцията за имоти "БалРек". Полина Стойкова от "Бългериан пропертис" споделя мнението му. Тя твърди, че ръководената от нея агенция за имоти има с 3% повече сключени сделки през първото тримесечие на годината, в сравнение с 2010 г.


Повишаването на броя на сделките е сигнал, че е достигнато ценовото дъно, твърдят експерти от различни държави. "Първо се увеличават обемите на сделките и след 9-10 месеца се променят и тенденциите при цените", коментира Лембит Тампере - главен изп. директор на Арко Вара Груп - Естония. Така че има още време спадът в цените да спре. За първото тримесечие на годината спрямо последното на 2010 г. цените на жилищата в София на база реални сделки са паднали с 5.2%, отчитат от "Райфайзен имоти". Според чужди експерти на страната ни ще са нужни поне 2-3 години за въстановяване от кризата и поне 3 години жилищният пазар да се върне към ръст на цените.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK