Световният туризъм отчита 5% ръст в началото на 2011 г.

Световният туризъм се възстановява и тенденцията за това бе затвърдена от резултатите за първите два месеца на 2011 г. По данни на Световната организация по туризъм (СТО) туристическият бизнес отчита ръст от 5%. През януари и февруари са пътували общо над 124 млн. чуждестранни туристи.Растежът е бил положителен във всички райони на света, с изключение на Близкия изток и Северна Африка, където са отчетени спадове съответно от 10% и 9%. Причината за негативните резултати в тези два района са мащабните бунтове, в повечето случаи съпътствани от насилие, което е отблъснало туристите.


Секторът е бил в подем от 15% в Южна Америка и Южна Азия. С 13% по-добри резултати на годишна база са отчетени за Африка, южно от Сахара и с 12% за Централна и Източна Европа. В Европа туризмът е нараснал с 6%. Толкова е увеличението и на туристическите пътувания в Азия, а в Северна и Южна Америка ръстът е от 5%.


За 2011 г. от СТО очакват увеличение от 4 до 5%. Според експертите последните събития в Северна Африка и Близкия изток, както и трагичните природни бедствия в Япония през март, най-вероятно няма да се отразят чувствително на туристическия бизнес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK