Гърция е пред нов заем от 50 млрд. EUR

Гърция ще  вземе нов кредит от еврозоната и МВФ, този път на стойност  50 млрд. EUR, пише  в. "Имерисия", цитиран от БТА. Страните са пред споразумение, предвиждащо  да бъде отпуснат нов заем  на Гърция  срещу ипотека на движимо и недвижимо имущество и срещу налагането на "изключително болезнени" мерки за икономии. Те включват  нови намаления на заплати и пенсии, което би могло да доведе до поредната вълна от обществено недоволство, коментират световни анализатори. Мерките предвиждат също  евентуално разсрочване на плащанията по съществуващите заеми на Гърция, които са в размер на 110 млрд. EUR, твърди в. "Имерисия".


Меморандумът за заема се очаква да  бъде сключен скоро, но никой все още не се ангажира с конкретна дата.  Политически наблюдатели са на мнение, че задълбочаващата се криза в южната ни съседка може да провокира вътрешнополитически процеси, които да доведат до големи промени в кабинета, и дори до предсрочни избори. Тези варианти обаче официално се опровергават, пише още в. "Имерисия".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK