САЩ и Китай не постигнаха съгласие за стойността на юана

САЩ и Китай демонстрираха разбирателство по икономическите въпроси на приключилия снощи стратегически и икономически диалог, съобщава БТА. Двете най-големи икономически сили в света избягваха конфронтации по спорната тема за изкуствено занижения курс на юана.


На третия стратегически и икономически диалог беше приета "Глобална рамка САЩ/Китай за стимулиране на  стабилни, трайни и балансирани растеж и икономическо сътрудничество". В документа се повтарят поетите ангажименти в Г-20. САЩ ще се стреми да заема по-малко пари от страни като Китай, а Пекин ще насочи икономиката си към вътрешното търсене и ще ограничи износа към държави като САЩ.


Двете страни не са постигнали единодушие по въпроса за стойността на юана. През юни Китай остави валутата си да поскъпне спрямо долара и оттогава курсът му се е повишил с 5,2%. Все пак двете страни са се договорили да си сътрудничат с другите държави за запазване на стабилността на международната парична околна среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK