България остава на последно място в ЕС по доверие в полиция и съдилища

За последните 10 години България е на последно място в Европейския съюз по доверие в правоохранителните органи. Това показват резултатите от международно проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). По-малко от 50% от българите са доволни от работата на полицията, а по-малко от 20% от тази на съда и прокуратурата, обяснява Тодор Галев от ЦИД. 


Почти 30% от анкетираните смятат, че съдилищата постоянно допускат съзнателни грешки за да оправдаят виновните. Едва 8% са на мнение, че съдът раздава справедливост.


Като основни причини за липса на наказания за подсъдимите са посочени политическия и икономическия им статус, както и несправянето с вътрешната корупция.


Проучването е проведено между 1700 души от четири типа населени места - село, малък и голям град и столицата, уточни Галев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK