Япония изтотвя схема за компенсиране разходите на Терсо

Японският министър на търговията Банри Кайеда заяви, че би желал правителството да одобри схема за намаляване на обезщетителните разходи на електрическата компанията Tokyo Electric Power (Tepco), която отчете огромни загуби заради АЕЦ Факушима. Кайеда обаче не дава подробности около схемата, съобщава агенция Reuters. Според източник на Reuters схемата ще доведе до създаването на фонд, който да отговори на първоначалната вълна от искове за обезщетения, които се очаква да бъдат в размер на десетки милиарди долари.


"Схемата вероятно ще бъде съобразена с това, което пазарът е очаквал - облигационерите да бъдат защитени и също така няма да има горна граница за задължения на Tokyo Electric", каза Казура Накамура, зам.-генерален мениджър на Norinchukin Zenkyoren Asset Management.


Koмпанията Tokyo Electric загуби повече от 12.4 млрд. USD в края на финансовата година, приключваща на 31 март. Това е най-голямата загуба за нефинансова японската фирма, след отчитане на разходите за бракуване на ядрените реактори и отписване на данъчни активи, посочва изданието Nikkei.
Tokyo Electric ще продаде активите си за около около 500 млрд. йени, за да бъдат покрити разходите от кризата в завода, който беше засегнат от масивно земетресение и цунами преди два месеца и все още е изтичане на радиация.


Консултантската копания JP Morgan е изчислил, че компанията ще понесат загуби от 24.70 милиарда USD през новата финансовата година, която започна на 1 април, а Американската банка "Мерил Линч " заяви, че сумата може да достигне до $130  милиарда USD, ако кризата се задълбочи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK