Да си поделим сметката

Държавата да плаща половината от нужните суми за ремонти и изграждане на обекти и пътища, които вършат столични функции. Улиците и булевардите, по които минават кортежите, трябва да бъдат включени в специален списък от правителството по предложение на Столичния общински съвет. Отделно от това всяка година София трябва да има субсидия за столични функции, трябва да се компенсират и пропуснатите ползи. Това е записано в проекта на Закона за София.


Специалните трасета


Булевардите, по които минават кортежите - "Брюксел", "Цариградско шосе" и "Цар Освободител", изпълняват столични функции. Така например за техните ремонти занапред държавата ще трябва да плаща половината от парите. През миналата година държавата финансира ремонта на бул. "Брюксел", който стига до летището, строежа на националната спортна зала и дофинансира столичното метро. В проектозакона за София обаче е записано, че разходите за ремонти и пропуснати ползи се определят по стандарти. Стандартите пък се определят от министъра на финансите и кмета на СО и се приемат от правителството. Освен че ще трябва да плаща половината от сумите за ремонтите, държавата трябва да плаща на столичното кметство за пропуснатите ползи - например за имотите, които са освободени от плащане на данък сгради. Това са държавните ведомства, посолства, консулства, сградите на БЧК, молитвените домове на регистрираните вероизповедания, музеи, галерии, библиотеки. Държавата трябва да компенсира Столичната община и заради издаването на преференциални карти за градския транспорт. Освен това при организиране на държавни събития често паркинги на синята зона се затварят и така Центърът за градска мобилност губи пари и трябва да бъде компенсиран.
Население х 1.3


Според проектозакона населението на София трябва да се изчислява с корекционен коефициент 1.3. Това означава, че субсидията ще се изчислява не върху истинския брой на населението - 1 359 520 души според последното преброяване на НСИ, а върху това число умножено по 1.3 - т. е. 1 767 367 души.


Още помощ от правителството


При нужда Министерският съвет може да създаде Съвет за подпомагане на изпълнението на столични функции. Представителите на общината и на правителството трябва да имат еднакъв брой представители в него. Председател е представител на държавата, определен от премиера, пише в проектозакона. Съветът трябва да подпомага столицата при изпълнение на столичните функции.


Кметът като министър


Подобно на министрите "кметът на Столичната община създава на свое пряко подчинение политически кабинет", пише в проектозакона. В политическия кабинет влизат зам.-кметовете и ръководителят на звеното за връзки с обществеността. Тази възможност се записва за първи път в закон. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът на София няма политически кабинет, но може да назначи до 7 зам.-кметове.


Изисквания към чиновниците


В новия проект е записано още, че заварените служители от общинската администрация на Столичната община, които не отговарят на изискванията за ранг или професионален опит, имат 2 години след влизането на закона в сила, за да ги придобият. Не е ясно обаче дали и колко такива служители има в общината.


Тайната


Проектът на Закона за София все още не е обсъден от политическата група на ГЕРБ. Общинските съветници твърдят, че все още не са го виждали. Той обаче е внесен в столичното кметство в началото на миналото лято. "До около месец проектът трябва да бъде обсъден в общинския съвет и с различни организации", каза председателят на СОС Андрей Иванов. Той трябва да бъде внесен в парламента преди края на мандата на общинския съвет, който изтича през есента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK