Total и ExxonMobile получиха две концесии за шистов газ в Полша

Френската петролна компания Total получи дял от 49%, заедно с американската ExxonMobile в две концесии за проучване на резерви от шистов газ в Полша, съобщава БТА. ExxonMobile запазва дела си от 51% и ще бъде оператор на лицензите. Единият от експлоатационните лицензи е даден за 5 години от март 2009 г., а другият - от декември 2008 г. и са съответно за площи от 1162 и 995 квадратни километра в югоизточната част на страната в района на Люблин.


ExxonMobile вече е направил проучвателен сондаж в една от двете концесии, край град Хелм, където в момента се прави оценка на залежите. Total уверява, че "в полските концесии ще се стреми да намали отражението на извършваните дейности върху околната среда като част от ангажимента си да подкрепя устойчивото развитие".


Полският премиер Доналд Туск заяви вчера, че Полша ще продължи проектите за добив на шистов газ въпреки възраженията на някои страни, сред които Франция. Според полските медии руският газов Гигант и френското ядрено лоби са тези, които подхранват съпротивата срещу този вид газ. Силно зависимата от руските газови доставки Полша разполага със залежи от шистов газ, възлизащи на 5 300 трилиона куб. метра според оценка на американската Агенция за енергийна информация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK