Обама обяви нови мерки за увеличаване добива на петрол

Президентът на САЩ Барак Обама, който се намира под натиска на републиканците и обществото да обуздае скока на цените на бензина, обяви днес нови мерки за увеличаване на добива на петрол в Аляска и Мексиканския залив, предава БТА. В редовното си седмично обръщение по радиото и в интернет Обама посочи, че е наредил на министерството на вътрешните работи да издава всяка година нови лицензи за проучвателни работи в националния петролен резерв в Аляска, зачитайки чувствителните зони. Той добави, че се планира и увеличение на лицензите в района на Мексиканския залив и че се работи по нови инициативи за сектора, който да развива неизползваните си лицензи за петролни проучвания на сушата и в дълбоки води.


Още през март 2010 г. Обама предложи да се ускорят проучвателните сондажи, но промени мнението си след петролния разлив в Мексиканския залив, припомня Франс прес. Обама призна, че цената на бензина, която на места надхвърля 4 USD за галон (3.78 литра), е една от основните тежести за американските домакинства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK