Исландското правителство оцеля при вотна недоверие

За недоверие на кабинета гласуваха 30 депутати, а против - 32 депутати. Един се въздържа. Вотът беше внесе от Партията на независимостта, десноцентристка формация, която беше на власт през по-голямата част от миналия век. Тя искаше падането на лявото правителство на Йохана Сигурдардотир, което щеше да доведе до предсрочни избори.Вотът на недоверие беше гласуван след дебати, продължили 5 часа тази нощ.В парламента опозицията внесе и отделно предложение за разпускането на правителството и насрочване на предсрочни избори. Предложението беше отхвърлено с 36 гласа "против" и 22 гласа "за". Петима депутати се въздържаха.


В събота 60 процента от избирателите отхвърлиха на референдума подкрепяното от правителството споразумение за изплащане на 3,9 милиарда евро компенсации на Лондон и Хага, принудени да платят от собствените си бюджети компенсации на британските и холандските вложители на фалиралата през 2008 г. исландска банка Айссейв. Тази онлайн банка имаше близо 340 000 вложители.


Преди година исландците отново отхвърлиха подобно споразумение.Управляващата коалиция, съставена от левите, зелените и социалдемократите, разполага с мнозинство от 33 депутати в63-местния парламент на Исландия, тоест с мнозинство от самоедин глас. Миналия месец двама депутати от коалицията преминахана страната на опозицията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK