Toshiba близо до сделка за над 2 млрд. USD за купуване на швейцарската Landis+Gyr

Японската компания за електроника Toshiba е близо до споразумение за придобиване на швейцарската Landis+Gyr за повече от 2 млрд. USD, твърдят двама източници, запознати със  сделката и цитирани от агенция Bloomberg. До няколко дни двете компании може да обявят продажбата. Базираната в Токио компания е спечелила в наддаването пред двете фирми за дялово инвестиране TPG Capital и EQT Partners, които са също са направили оферта за придобиването.


Toshiba не успя да закупи бизнеса с електричество на Areva през 2009 г. Сега търси начини да разшири енергийните си дейности към оборудване за пренос на електроенергия, след като държави като САЩ инвестират все повече в подобряване на електрическата си система. Швейцарската Landis+Gyr произвежда уреди за електронни измервания, които позволяват дистанционно отчитане разхода на енергия и могат да показват на потребителите кога той е най-голям.   Landis+Gyr осъществява дейност в 30 държави и има близо 5000 служители. Нейни клиенти са компании като енергийната компания E.ON AG, PG&E и др. Компанията е контролирана от австралийското инвестиционно дружество Bayard Capital.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK