Ипотечното кредитиране стана изгодно както преди кризата

Условията на ипотечното кредитиране са почти същите както преди кризата, твърдят от кредитни консултанти. "Даже в някои отношения условията са по-добри", каза Янко Ценов от "Кредит навигатор". Консултантите в бранша обаче смятат, че през следващите месеци ипотеките ще станат още по-изгодни за клиентите. Данните показват, че ръстът на новоотпуснатите кредити спрямо началото на 2010 г. е 10%.


Сметките


"Нашият индекс показва, че за април 2011 г. годишният процент на разходите е бил 8.88%. През септември 2008 г. - непосредствено преди началото на кризата, процентът на разходите е бил 8.47", обясни Иван Стойков, старши анализатор в сайта "Моите пари". Индексът се изчислява при цена на имот от 40 000 EUR, от които ипотечното финансиране е 25 000 EUR. Вземат се предвид най-добрите стандартни оферти на банките, при които няма преференции. "Лихвите вече паднаха, а има и подобряване в другите параметри на този вид кредитиране", обобщи Иван Стойков.
Предсрочното погасяване - мисия възможна


"Така например таксата за предсрочно погасяване вече е в рамките на 2-3% и се налага само ако кредитополучателят върне заема в първите няколко години", обяви Янко Ценов от "Кредит навигатор". По думите му лихвата за предсрочно погасяване става все по-важна за клиентите. "Повечето от хората, които купуват сега имот, са обявили за продажба друг имот и за тях е важно да могат да изплатят ако не целия, поне част от ипотеката много бързо", допълни Ценов.


Назад към 100% финансиране


Според него голямата промяна е при процента самоучастие на кредитоискателите. След като банките чувствително увеличиха процента на самоучастие в началото на кризата, сега вече повечето банки били склонни да финансират над 80% от стойността на имота. "Има редки случаи, в които отпускат 90 и повече процента, но това е за дългогодишни клиенти на съответната банка, с високи доходи и за имот над средно ниво", обясни Ценов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK