Правителството създава национална компания, която да строи магистрали

Правителството реши да създаде национална компания за стратегически инфраструктурни проекти. Това е възможно, след като проект за промени в Закона за пътищата е бил одобрен днес. Новата компания ще има за цел да помага за по-засилената работа по строителството на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море", както и за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти на територията на страната. Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" ще е със статут на държавно предприятие. В нейните правомощия са включени и всички дейности, необходими за реализиране на проектите и управлението след изграждане и въвеждане в експлоатация.


Създаването на националната компания е пилотен проект за ефективна подготовка за изпълнение на пътни проекти през новия програмен период 2014-2020 г., финансирани от оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие", казват от правителствената пресслужба. С предлаганите изменения в закона се предвижда министърът на регионалното развитие и благоустройството да отговаря за разработването на проекта на дългосрочна стратегия за развитие на пътната инфраструктура в съответствие с държавната политика.


Агенция "Пътна инфраструктура" ще остане единствен бенефициент на ОП "Транспорт" по приоритетна ос "Развитие на пътната инфраструктура по трансевропейските и основните национални транспортни оси".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK