Правителството одобри проектозакона за конфискация на имуществото

Министерски съвет е одобрил на заседанието си днес новият проектозакон на Министерство на правосъдието за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения, както и мотивите към него (по-известен като законът "Кушлев", а в последстие и като законът "Попова").


Така спорният проект, който предвижда конфискация на имущество без влязла в сила присъда и предизвика остри реакции гражданския, юридическия и бизнес сектора, мина първия си тест за политическа подкрепа, въпреки тежките критики към него.


Първият вариант на новия закон бе изготвен преди година и половина и оттогава беше преработен няколко пъти, за да получи положително становище от Венецианската комисия. Въпреки това противниците му от правозащитния сектор твърдят, че проектозаконът отваря варати за нарушаване на граждански права.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK