LinkedIn очаква над 340 млн. USD приходи от IPO-то

IPO-то на сициалната мрежа LinkedIn, което трябва да набере 341 млн. USD, изглежда ще донесе сериозен успех, но носи и редица рискове, които могат да разклатят инвеститорите в бъдеще. Очаква се то да бъде стартирано в четвъртък. Анализаторите отбелязват, че в еуфорията около първата щатска социална мрежа, която става публична, инвеститорите може да подценят някои бъдещи рискове. Един от основните рискове е свързан с твърде смелите прогнози за растеж, съчетани с признанието, че LinkedIn вероятно няма да е печеливш през 2011 г. според общоприетите счетоводни принципи на САЩ (GAAP). "Очевидно те са малко арогантни като казват "Ще имаме много успешно публично предлагане, но също така ще губим пари тази година", коментира президентът на IPOdesktop.com Франсис Гаскинс.


LinkedIn повиши очаквания ценови диапазон на публичното си предлагане с 30% във вторник, с което очакваните проходи стават 341 млн. USD, а пазарната стойност на компанията 4.1 млрд. USD. Нетните приходи на LinkedIn са се повишили с повече от 100% между 2009 и 2010 г., като същевременно компанията е увеличила продажбите и маркетинг разходи със 120%. Социалната мрежа излезе на печалба през 2010 г. след две години негативни резултати, но се върна към загубата през първото тримесечие на 2011 г. "Нашата философия е да продължим да инвестираме в бъдещ растеж, в резултат на което не се очаква да бъдем рентабилни на основата на общоприетите счетоводни принципи през 2011 г.," казват от компанията. От LinkedIn добавят, че очакват техния темп на растеж на приходите намалява с времето и разходите за него да се увеличават.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK