България 55-та в света по конкурентоспособност

България е на 55-то място в света по конкурентоспособност, показват данните от Годишника на световната конкурентоспособност за 2011 г., в който са изследвани общо 59 страни, съобщи Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията. България е паднала в общата класация за конкурентоспособност на икономикита с две места в сравнение с 2010 г. Резултатите на икономиките,включени в годишника, се следят внимателно от международните инвеститори, обясни още Стефанов.


След България в класацията са Гърция, със спад от цели 10 позиции, Украйна и Хърватия. Класацията се оглавява от Хонконг и САЩ, които изпреварват лидера от предходната година - Сингапур.


Ниското заплащане на работната сила и ниските данъчни ставки са фактор, на който страната ни продължава да залага при привличането на чужди инвеститори, което обаче е заблуда, смята Стефанов.
По неговите думи отстъплението е в резултат на исторически натрупвания и проблеми на политиката по време на кризата. Основно място заемат липсата на базисна и на научна инфраструктура, на адекватни действия в образованието и здравеопазването.


Последните статистически данни показват раздвижване в икономиката - увеличение на оборота в търговията на дребно и постепенно покачване на износа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK