Българският пазар ще изгуби доверието на инвеститорите заради новите ВЕИ регулации

Българският пазар ще изгуби доверието на инвеститорите заради новите ВЕИ регулации

© Емилия КостадиноваГосподин Газдов, след работата на държавата в последно време смятате ли, че хоризонтът пред производителите на екологична енергия се изчисти или по-скоро потъна в мрак?


- Не бих казал че се е изчистил, даже по-скоро се замъгли. Имаме дългоочакваните рамки, съвсем скоро ще имаме и нова тарифа, но се оказа, че вместо да внесе яснота, законът създаде повече объркване. Въведоха се ежегодни максимални капацитети за присъединяване на ВЕИ към мрежата, без обаче да е ясно по какъв начин ще бъдат организирани. Не е ясно и какво се случва с проектите в заварено положение - тези, които вече имат предварителен договор. За да го запазят, те трябва да платят таксата за инсталирана мощност, разписана в новия закон (25 хил. лв./MW за проекти до 5 MW и 50 хил. лв./MW за проекти над 5 MW - бел. ред.) в едномесечен срок от приемането на тарифите за изкупуване на електроенергия, иначе ще загубят правата си. Никой не знае по какъв начин трябва да се случи това плащане - няма процедура, няма изяснени взаимоотношения между инвеститорите, електроразпределителните дружества и НЕК. Общо взето, има много неясни неща и изключително кратък срок.
До какви проблеми може да доведат тези нови условия?


- Предполагам, че кратките срокове за плащане на сумата ще доведат до отпадане от пазара на повече от 75% от проектите. Инвеститорите и електроразпределителните дружества няма да успеят да се стиковат помежду си за толкова кратко време и със сигурност след това ще има недоволни. Възможно е ощетените инвеститори да се опитат да съдят операторите на мрежата, които от своя страна няма как да реагират адекватно, защото няма ясна процедура.


Каква част от тези 75% са спекулативни?


- Огромна част от проектите, които ще отпаднат, никога нямаше да се осъществят, защото не са направени професионално и не отговарят на критериите за инвестиционни проекти. Години наред в публичното пространство се изнасяха стряскащи данни за хиляди мегавати запитвания и предварителни договори. Замислете се обаче - защо тогава има едва 28 MW инсталирана мощност от фотоволтаици към днешна дата, ако условията са много атрактивни? Страшното е, че покрай сухото ще изгори и зеленото. Много качествени проекти ще бъдат унищожени заради недомислици в Закона за ВЕИ.


Има ли положителни страни новият Закон за ВЕИ?


- Общата оценка е по-скоро негативна. Със сигурност има и положителни страни - от гледна точка на фотоволтаичните системи е много важно, че се фиксират тарифите за целия период на експлоатация. Очаквахме, че ще се разрешат някои от предизвикателствата пред присъединяването към мрежата, защото все пак трябваше да се премахне една част от нереалистичните проекти. Начинът, по който това трябва да се случи, е дискриминационен и непропорционален - гласуваха високи такси, въведоха се много ограничителни мерки.Със сигурност законът не успя да определи как по недискриминационен и приоритетен начин да се присъединяват възобновяеми източници към мрежата, както е изискването на евродирективата. Законът не можа да изясни и каква е визията за развитие на ВЕИ и как ще бъде изпълнена тя. Смятам обаче, че най-смущаващо е политическото отношение към ВЕИ. Според законодателя законът е добър и създава предвидимост. Това обаче не е вярно. Един ден след влизане в сила на закона за ВЕИ в парламента на второ четене беше приет абсолютно дискриминационен нормативен акт - Закон за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи. Той забрани изграждането на фотоволтаични системи в земеделска земя от първа до четвърта категория освен в случаите, в които те произвеждат ток за собствени нужди. Това за пореден път показва, че огромният проблем за ВЕИ сектора е липсата на последователна политика от страна на държавата. Смятам, че всичко това за около 1-2 години ще отнеме доверието в България като потенциален пазар.


Има ли надежда Европейската комисия (ЕК) да върне за преразглеждане Закона за ВЕИ?


- Смятам, че законът трябва да бъде преработен в даден момент, защото има текстове, които противоречат на европейската директива 2009/28. ЕК ще трябва да се произнесе в даден момент и тогава ще видим дали сме били прави, казвайки, че законът има дискриминационно отношение към производителите на "зелена" енергия.


Как ще коментирате предложението на ДКЕВР за преференциалните цени на електроенергията от фотоволтаици?


- Ние очаквахме да има намаление, но сме шокирани, че то е над 30%, защото когато добавим и 5 години по-кратък срок за изкупуване, картината много се изкривява. В момента тарифата в България е само с около 10% по-висока от тази в Германия, но там има вече изградени на 20 хил. MW мощности. Условията за финансиране пък са просто несравними - един инвестиционен проект за изграждане на  фотоволтаична система се финансира при самоучастие от порядъка на 15-20%, останалото е привлечено финансиране за около 15 до 17 години при цена на ресурса 4-5%. В България ситуацията е друга - проектно финансиране у нас би могло да се получи при самоучастие от порядъка на 40% и срок за откупуване около 10-15 години при цена на ресурса между 8.5 и 11%. При тези условия сметките за инвестиции в България просто не излизат.


Казвате, че "зелената" енергия в дългосрочен план ще поевтинее. В какъв срок виждате това поевтиняване в България?


- Има две причини, поради които ВЕИ ще стават все по-евтини. От една страна, технологиите ще поевтиняват. Доказано е, че при всяко удвояване на произведените панели в световен мащаб, които са и най-скъпият компонент, цената им пада средно с 22%. От друга страна, всички конвенционални ресурси ще повишават цената си, и то не само заради политически кризи. Двете прави ще се срещнат много скоро по наши прогнози - в България това ще се случи между 2017 и 2020 г. За други европейски държави вече е факт. Съвсем скоро електричеството от фотоволтаици ще води до намаляване на месечните ни сметки за ток.


Има ли фирми, които да се занимават с производство на панели и компоненти у нас?


- Има три фирми, една от които има и свой изследователски екип. Има около 15 фирми, които са членове на Българската фотоволтаична асоциация, които произвеждат високотехнологични продукти и ги продават за чужбина. Местните компании винаги имат повече шанс да реализират даден продукт на местния и регионалния пазар. Затова е глупаво да пречим на българските компании да се развиват с аргумента, че техният продукт е скъп и затова не ни трябва.


ВизиткаКой е Никола Газдов?


Никола Газдов е следвал политически науки и международна политическа икономика в Германия и Великобритания. Има магистратура от елитната специалност на университета в Мюнхен "Източноевропейски изследвания" (East European Studies). Започва да се занимава с възобновяеми енергийни източници като студент през 2007 г.От 2008 г. се занимава с разработване на инвестиционни проекти в България. През 2009 г. е сред съучредителите на Българската фотоволтаична асоциация и е избран за председател на УС. От април 2011 г. Газдов е представител за България на водещата германска компания "Юви Солар" (juwi Solar GmbH).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK