Трайков: Шистовият газ може да повиши енергийната независимост на България

Наличието на шистов газ в България би означавало собствен енергиен ресурс в следващите 80 годиниШистовият газ може значително да повиши енергийната независимост на България, каза министърът на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков. БТА съобщава, че според него това може да даде още една алтернатива за осигуряване на газ. На конференция във Варшава на тема  "Шистов газ - управление на нови енергийни източници в Европа" Трайков е изтъкнал целенасочената политика на българското правителство за осигуряване на нови източници и маршрути на газ.


България води преговори с  Грузия и Азербайджан за транспортиране на компресиран природен газ през Черно море и продължава да търси местен природен газ, допълва Трайков. Ако се докажат предположенията за наличие на над 300 млрд. куб. м. шистов газ, то България би могла да разполага със собствен ресурс в продължение на 80 години при сегашните нива на потребление. Все още обаче не са правени геоложки проучвания за наличие на  шистов газ в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK