КЗК одобри сделката с ТЕЦ "Енел Марица Изток 3"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила придобиването на мажоритарния дял в ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" от  американската ContourGlobal. Това става ясно от съобщение на КЗК, в което се уточнява, че тя е разрешила придобиването на пряк едноличен контрол от страна на "КонтурГлобъл България Холдингс Б.В " върху "Марица Ийст 3" и "Марица О&М" и непряк едноличен контрол върху "Енел Марица Изток 3" АД  и "Енел Оперейшънс България" АД.


Проверка на антимонополния орган показва, че "КонтурГлобъл България" не притежава дъщерни дружества, клонове или свързани лица в България и не извършва дейност в страната. Заключението на КЗК е, че сделката няма да окаже негативно влияние на конкурентната среда в страната.


ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" беше продадена от италианската енергийна компания Enel, която държеше мажоритарния дял в дружеството от 73%. Сдеклката беше обявена през март и е на стойност за 230 млн. EUR. Останалите 27% от централата все още са собственост на държавната НЕК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK