Някой кара колело

Велоиндустрията в България се оказа една от малкото незасегнати от кризата по думите на Драгомир Кузов, собственик на една от най-големите фирми за велосипеди "Драг". Той разказа за в.  "Пари" как е успял да наложи своята фирма както на българския, така и на международния пазар.


Proudly made in Bulgaria


"Всичко зависи от това как е сглобено едно колело, а за това са необходими много части", разказва Кузов. По неговите думи всички те се внасят за България от други страни. "Драг" внасят части от над 50 фирми, за да бъде сглобен един велосипед. Компанията има над 60 модела велосипеди и за всеки един са необходими различни части.Вносът се осъществява от страни като Япония, Китай, Тайван, Сингапур, Малайзия, а от Европа се внася предимно от Италия, Германия и Франция, обясни Кузов. "Опитваме да насърчаваме българското производство, въпреки че в България се е наложило едно мнение, че то не е достатъчно качествено. Това е и причината да поставяме надписа - proudly made in Bulgaria (гордо произведено в България), за да покажем, че българското означава качествено." 
Компанията отвътре


"Драг" разполагат с 4 собствени магазина - 3 в София и един във Враца. От разговора с Кузов става ясно, че компанията работи с над 75% от специализираните магазини в страната. "Драг" обучават дилъри и канят представители на фирми, които произвеждат различните компоненти, за да покажат как се произвеждат отделните части и как се сервизират. В компанията му работят 70 души, които са заети в производството, администрацията и търговската мрежа. Велоиндустрията в страната дава работа на повече от 1000 души, а в цяла Европа техният брой е около 20 000, по данни на Кузов.


Печалби въпреки кризата


Въпреки икономическата криза бизнесът с велосипеди не е сериозно засегнат. "Изнасяме за над 20 държави, поради което сме заложили около 15% ръст за 2011 спрямо предходната година", обяснява Кузов, като допълва, че търсенето е по-голямо от предлагането. Страните, за които "Драг" изнасят велосипеди, са Италия, Германия, Белгия, Франция, Литва, Малта, Украйна, Гърция, Турция, Румъния и др. В България пазар също има, обяснява той.


Визитка


Драгомир Кузов започва да тренира колоездене на 15-годишна възраст и не след дълго става майстор по колоездене в Съветския съюз. Влиза в бизнеса с велосипеди през 1983 г., когато е сервизирал велосипеда на холандски колоездач.


Печалба


Приходите на фирмата за 2009 г. са 506 хил. лв., чистата печалба, от които е 59 хил. лв. За сравнение през 2008 г. "Драг" са отчели 387 хил. лв. приходи и 31 хил. лв. печалба. По думите на собственика Драгомир Кузов през 2011 г. се очаква ръст от 15% в сравнение с печалбите от предходната година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK