Търсенето на злато е нараснало с 11% през първото тримесечие

Световното търсене на злато е нараснало с 11 %до 981.3 метрични тона през първото тримесечие, съобщават от World Gold Council. Основната причина за това е увеличението на ценния метал в Китай, което достигна 47% през тримесечието. Прогнозите са, че потреблението в азиатската държава може да се удвои до 2020 г. поради нарастващото благосъстояние на населението и увеличените инвестиции в злато заради опасенията от инфлация.


Растежът на инфлацията, дълговата криза в Европа, отслабването долара и размириците в Северна Африка и Близкия Изток повишиха цената на златото до рекордните 1.577.57 USD за тройунция в началото на май. Според експертите от World Gold Council търсенето ще остане устойчиво през цялата 2011 г., най-вече заради увеличените инвестиции в бижута. Общото нарастване при бижутата е 6.8%, като достига 556.9 метрични тона през тримесечието. Търсенето в Китай се е увеличило с 21%. Най-големият потребител остава Индия, като заедно двете азиатски държави държат 63% от поръчките.


Милиардерът инвеститор Джордж Сорос продаде 99% от неговите активи в SPDR Gold Trust и всички 5 млн. акции на iShares Gold Trust през първото тримесечие. Джон Полсън, най-големият инвеститор в SPDR Gold Trust обаче задържа позициите си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK