Над 30% от работодателите в света не могат си намерят подходящи служители

Една трета от работодателите в света срещат затруднения да намерят подходящите служители, за да попълнят свободните работни места, като това е най-големият процент от преди рецесията през 2007 г., показва проучване на компанията за човешки ресурси Менпауър груп, получено в БТА.


На 80% от работодателите в Япония им е трудно да намерят подходящи кандидати за свободните си позиции, като това е най-високият процент в класацията. След тях са Индия - 67%, Бразилия - 57%, Австралия - 54%, Тайван - 54%, Турция - 48%, В България 42% от работодателите са затруднени в намирането на добри кадри. Същият е процентът и в Хонконг и Мексико.


По-малко трудности в това отношение имат работодателите в Полша, Ирландия и Норвегия. 20% от работодателите посочват, че трудностите за намиране на подходящите работници са свързани с различни специфични фактори за кандидата, като например липсата на необходимите умения и опит, недостатъчна квалификация или липсата на лични качества.


Според Менпауър това означава, че светът е на ръба на криза с наемането на работници, при която на разположение има прекалено много работници, но няма достатъчно квалифицирани служители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK