В Гърция съкращават 150 хил. държавни служители

Антикризисната програма на правителството включва и орязване на доходите на администрациятаВ Гърция ще бъдат съкратени 150 хиляди държавни служители до 2015 г., съобщава БТА. Мярката е част от антикризисния план на правителството. За първи път министърът на финансите  Георгиос Папаконстантину публично споменава идеята за съкращения на държавни служители на международен форум, организиран от сп. "Икономист".


Министърът е обещал това да бъдат последните мерки, предприемани от правителството за справяне с кризата. Мерките се предприемат под надзора на кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд.


Планът на правителството за свиване на разходите в държавния сектор включва всяко назначение да бъде съпроводено от пет уволнения и намаляване на безсрочните трудови договори, а изтеклите – да бъдат прекратени.  Предвижда се още намаляване доходите на държавните служители, както и закриване на нерентабилните и губещи държавни предприятия и компании. Очакват се и съкращения на разходите за отбрана, здравеопазване и образование, и реформи в осигурителната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK