Ръстът на пазара на телефони ще достигне таван през 2011 г.

Растящите складови наличности от непродадени мобилни телефони и забавен ръст на търсенето в развиващите се страни ще сложат таван на пазарния ръст през 2011 г., казва анализаторската компания Gartner. Фирмата намали очакванията си за пазара с 10-15 млн. телефона, след като търговците се презапасиха след земетресението в Япония, което засегна производството на множество компоненти.


Според Gartner, количествата непродадени телефони са се увеличили с 13.3 млн. устройства през първото тримесечие и в момента са по-големи от обичайното, равнявайки се на шест до седем седмици на продажби. Общите продажби на производителите на телефони ще спаднат през второто тримесечие, а пазарът ще започне да се възстановява през лятото. Търсенето в развиващите се пазари е отслабено и от инфлацията, допълват анализаторите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK