Пазарният дял на Nokia продължава да се свива

Номер 2 и 3 в сектора в световен мащаб, корейските компании Samsung и LG, също отстъпват от позициите сиПазарният дял на най-големия производител на мобилни телефони в света, финландската компания Nokia, е спаднал до най-ниското си равнище от 1997 година в полза на американския гигант Apple и китайските ZTE и HTC, сочи публикувано днес изследване на специализираната консултантска компания Gartner, цитирано от БТА. Nokia е произвела 25,1% или 107,6 милиона от продадените телефони през първото тримесечие спрямо дял от 30,6% година по-рано, сочат данните на Gartner. Позициите на номер 2 и 3 в сектора в световен мащаб - корейските компании Samsung и LG - също се сриват: Samsung е преминал от 18% на 16,1% а делът на LG е намалял от 7,6% до 5,6%, макар че данните крият растежите в обем.


Спадът в дела на големите е бил в полза на производителя на iPhone Apple, който с 3,9 % спрямо 2,3% през 2010 г. заема четвъртото място, следван от канадската компания Research In Motion със стабилните 3%. Успешно се представят и китайските ZTI (6-а в света с 2,3% спрямо 1,7% година по-рано) и HTC (7-а позиция с 2,2% спрямо 0,9%). Общо продажбите на мобилни телефони в света са достигнали 427,8 млн. през първите три месеца на годината, което е растеж от 19% според Gartner. Motorola и Sony Ericsson, някога в групата на лидерите, са слезли на 8-о и 9-о място. Упадъкът на Nokia, която според Gartner държеше 37% от световния пазар през 2007 година, е видим и при операционните системи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK