Газпром завиши прогнозата си за износ през 2011 г.

Руската газова компания Газпром преразгледа към повишение прогнозата си за износа на газ, съобщава БТА. Компанията е променила очакванията си за износ към Европа през 2011 г. до 155 млрд. куб.м спрямо очакваните 151.5  млрд.


През 2011 г. Газпром отчете спад на търсенето в Европа. Промишленото производство все още не се беше възстановило до равнището си от преди икономическата криза. В европейските страни през миналите години са изнесени 139 млрд. куб.м газ.


Анализаторите отчитат добри перспективи за руската компания през тази година заради размириците на основните страни производители в Северна Африка и Близкия Изток. Аварията в АЕЦ Фукушима предизвика съмнения за бъдещето на я1дрената енергетика.


Газпром контролира една четвъртт от световния пазар на газ и допринася за около 8% от БВП на Русия, като осигурява и една четвърт от потреблението на газ в Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK