Китай признава за проблеми с язовирна стена

Строителството на язовир Три клисури доведе до принудителното преместване на 1.3 млн. душиКитай призна, че язовирната стена Три клисури е създала редица проблеми, които трябва да бъдат решени бързо. Висши ръководители са заявили, че проектът е довел до екологични проблеми и до преместването на над 1.3 млн. души. Язовирната стена на Три клисури е най-голямата в света и струва 40 млрд. USD. Това е първият случай, в който централното правителство признава за проблеми с проекта.


Признанието идва от Държавния съвет, една от най-висшите структури в Народната република. Макар, че се отбелязват някои постижения на проекта, като производството на електричество и намаляване на наводненията, в изявлението на съвета се споменават и проблемите, създадени от обекта, чието строителство започва през 1994 г. Стената е завършена през 2006 г., а до напълването си резервоарът потапя 13 големи градове, 140 по-малки и 1350 села. Съветът призовава да бъде направено повече за хората, принудени да се преместят поради строежа, като им бъдат осигурени работа, транспорт и социални осигуровки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK