Над 30 лекарства в България са регистрирани, но не се внасят

Над 30 лекарства, които са регистрирани за продажба в България, не се внасят от фармацевтичните компании, съобщи Министерство на здравеопазването. Това звучи като оксиморон, но е напълно възможно за нашата страна. Става дума за това, че фармацевтичните компании регистрират даден медикамент, който се вписва в позитивния списък с лекарства и след това не го внасят. По този начин те не само, че  възпрепятстват достъпа на пациентите до съответните лекарства, но и създават нелоялна конкуренция сред играчите на пазара като сериозно снижават цените, които НЗОК може да заплаща за тези медикаменти. Обикновено в групата на подобни лекарства попадат скъпоструващи за лечение на много тежки заболявания като рак и състояния след трансплантации.


Центърът за защита на правата в здравеопазването нарече тези лекарства - "фантоми". Те фигурират в регистрите и в позитивния списък, но реално се съществуват на пазара. Схемата е следната. Дадена фармацевтична компания заявява, че ще внася на българския пазар определено лекарство за хормонална терапия, например. То бива вписано в позитивния списък, където се реимбурсира (б.р.  субсидира се напълно и частично с публични средства) с определен процент. За база за реимбурсацията на всички медикаменти от дадената група (за лечение на дадени заболявания) се взема цената на най-евтиното сред тях. Обикновено медикаментите фантоми са най-евтини. Затова здравната каса плаща по-малка част от стойността и на останалите лекарства в групата. По-този начин повечето разходи остават за пациентите. Те обаче винаги ще предпочитат медикаментите, на който по-голямата част от стойността се поемана от касата. Така един компании ощетяват други.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK