Работници влязоха в трети реактор на Фукушима

Правителството ще започне задълбочен преглед на ядрената политика на странатаЯпонски работници са влезли в последния от трите реактора, претърпели частично разтапяне в пострадалата от цунами АЕЦ Фукушима. Операторът на централата Терсо все още работи по нейното стабилизиране, след като от нея изтича радиация вече втори месец. В тази сграда не е било влизано от земетресението на 11 март насам, когато експлозия на водород срути тавана.


Всеки от работниците, влезли в сградата на реактор №3 снощи, е бил изложен на по-малко от 3 милисиверта радиация по време на 10 минутния си престой. Горният лимит на облъчване, определен от правителството е 250 милисиверта на работник. Същевременно, министър-председателят на Япония Наото Кан призова за сериозен преглед на японската ядрена политика, която предвижда повече от 50% от енергията на страната да идва от атомни електроцентрали до 2030 г. Правителството имаше планове за строежа на девет нови реактора до 2020 г. и поне 14 до 2030 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK