Трайков: Преговорите с Русия и новите находища свалиха цената на природния газ с 10%

Според икономическия министър руските преговори и новите находища на газ, са основните причини, без които цената на природния газ сега щеше да е с 10% по-висока, предаде БТА. Повод за изказването беше запитване в парламента на депутатите Петър Димитров и Анна Янева относно цената на природния газ по време на  управлението на ГЕРБ.


Трайков коментира повишението на цената на газа от 45.78% от третото тримесечие на 2009 до второто на 2011 г., като следствие от по-високата цена на синьото гориво за 2010 г. , която достигна 537.40 лева. В допълнение министърът заяви, че синьото горивото зависи от допълнителните споразумения от 2006 г., с които се е въвело поетапно увеличение на цената на газа. Според него ценатата би била с 165,33 лв по-ниска(372 лв за 1000 куб. метра в края на 2010).


След преговори с „Газпромекспорт“ нашата страна свали цената с около 4%. Трайков каза също, че  находищата в Калиакра и Каварна, които влязоха в експлоатация, ще свалят допълнителено цената.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK