Китай иска да се присъедини към ЕБВР

Китай има интерес да стане член на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), което би било от полза за страната и за организацията, заяви днес ръководителят на международния отдел на Народната банка на Китай Чжан Тао, предава БТА. "Имаме опит в развитието, който би бил полезен на страните в ЕБВР. Опитът и знанията на ЕБВР също биха били от полза за Китай, така че изгодата ще бъде взаимна", подчерта Чжан.


Той посочи също така, че желанието за присъединяване към ЕБВР е свързано с факта, че Китай е силно интегриран в световната икономика и е "най-големият търговски партньор на Европейския съюз". Чжан говори на годишната среща на съвета на директорите на ЕБВР, където ще бъдат обсъдени възможностите за привличане на инвестиции в Централна Азия.


В юбилейното 20-то заседание на съвета ще участват около 2500 души, включително представители на международни финансови организации и големи европейски банки. Участниците във форума ще обсъдят също така реформи, насочени към възстановяване на икономиката след световната финансова криза, създаване на условия за развитие на предприемачеството, осигуряване на продоволствена стабилност, развитие на капиталовите пазари, финансиране на програми за защита на околната среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK