Брюксел похвали България за изпълнението на програма "Околна среда"

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е изпълнило всички препоръки на Европейската комисия за подобряване на системите за управление и контрол на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Това се казва в писмо от генералния директор на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер до българските власти, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.


От документа става ясно, че МОСВ е отстранило успешно установените недостатъци за периода до средата на 2009 г. и контролът върху изпълнението на проектите по ОПОС функционира правилно. В него се посочва, че "българските власти са предоставили достатъчно доказателства за разрешаване на проблемната ситуация". Очаква се сериозен ръст на плащанията към бенефициентите, което да доведе до успешното усвояване на средствата по ОПОС, пише още Анер.


До момента са договорени 34% от средствата (около 1.2 млрд. лв.) по програмата, като се очаква до края на годината процентът да достигне 47%. Министерство на финансите очаква в най-кратки срокове да получи всички заявени плащания по програмата в размер на 15 млн. EUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK