Директорът на ТЕРСО напуска поста си

Директорът на Компанията Tokyo Electric Power Co. (ТЕРСО) Масатаки Симидзу напуска поста си, тъй като поема цялата отговорност за аварията с ядрената централа "Фукушима-1", съобщават японските медии. Вероятният наследник на Симидзу е изпълнителният директор Кацутоши Чикудате. Днес се очаква да бъде изнесе доклад на компанията, в който да се съобщи стойността на щетите от аварията. Според японските медии те са в размер на  12 млрд. USD.


ТЕРСО и японското правителство неведнъж са заявявали, че аварията е уникална, защото трусът е бил от 9 степен, а вълната - с височина 15 метра. Но експертен доклад от декември 2010 г. показва, че подобна катастрофа не е изключена. Докладът е бил достъпен за правителството и компанията и те  са били предупредени за възможна авария няколко месеца по-рано. "Цунами с определена височина - 7 метра при отсъствие на дига и около 15 метра и повече при защитна стена, означава почти 100% вероятност за повреждане на активната зона на реактора", пише в доклада. Изхождайки от това заключение, експертите казват, че 7-метрово цунами ще извади от строй помпите за подаване на морска вода за охлаждане на реактора, а 15-метрово ще повреди външно оборудване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK