ЕБВР очаква ръст на икономиката в Източна Европа от 4.6% за 2011 г.

Икономическите прогнози на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) показват, че страните от Източна Европа и бившия СССР ще отбележат растеж на икономиките си още през тази година, съобщава БТА. ЕБВР очаква той да е средно годишно 4.6%. През 2012 европейската банка предвижда среден ръст от 4.4% за региона на Източна Европа.


Прогнозите обаче съдържат и предупреждения за рискове. "Перспективите за растежа в Източна Европа се подобряват, но нарастват и безпокойствата, свързани с проблемите със задлъжняването на някои страни от еврозоната и инфлационния натиск, който се очертава като нова опасност", посочва институцията. Според ЕБВР банковите системи в страните от Източна Европа са много  зависими от еврозоната и ако дълговата криза дестабилизира още повече финансовите пазари, възстановяването в Централна и Източна Европа ще бъде блокирано.


ЕБВР беше създадена през 1991 година, за да помага на страните от бившия съветски блок при прехода към пазарна икономика. Тя действа в момента в 29 страни. Банката принадлежи на 61 държави, както и на две международни организации - Европейския съюз и неговото финансово подразделение, Европейската инвестиционна банка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK