Финансовите активи на домакинствата в Източна Европа са се увеличили с над 20%

Спестовното поведение на семействата в Централна и Източна Европа е довело до внушително увеличение на финансовите им активи с над 20% през миналата година. Така те са достигнали близо 1.2 млрд. EUR.  Това показват данните от икономически анализ на УниКредит за богатството на домакинствата в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Той бе представен днес в рамките на XX Годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).


В същото време финансовите задължения на домакинствата също растат със 17% на годишна база.  Обобщената прогноза за нетните финансови активи (като % от БВП) на домакинствата от ЦИЕ е, че те намалеят с около 1% до 26% от БВП през тази година на фона на известно възстановяване в частното потребление и кредитния апетит. След това обаче тенденцията ще се промени като се очаква малък, но устойчив ръст. До 2015 г. делът на нетните финансови активи трябва да нарасне до 32% от БВП, показват данните от анализа.


Анализът сочи още, че кредитирането постепенно ще се възобнови, но все още бавно заради крехкото възстановяване на доходите. Според специалистите икономическото възстановяване и отслабването на напрежението на пазара на труда ще повлияе положително на потреблението, от една страна, но от друга увеличението на цените на храните и енергията може да окаже негативно влияние на желанието на домакинствата да купуват и особено силно да засегне хората с ниски доходи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK