Богатите нации имат нужда от имигранти

Богатите нации имат нужда от имигранти, за да се грижат за  бързо застаряващото им население, твърдят експерти, цитирани от  Ройтерс, цитирана от БТА. Имиграцията беше темата на двудневна конференция, организирана от лондонската неправителствена организация Чатъм Хаус,  посветена на застаряващите икономики.


Присъстващите лектори от  САЩ, Европа и Япония подкрепиха миграцията въпреки социалното  напрежение, което може да предизвика. В Европа например антипатията към чуждестранните работници и търсещите убежище се засили през последните години заради  напрежението, породено от недостатъчното работни места и  обществени услуги.Експертите посочват, че да се отпращат млади имигранти би било късогледство, тъй като в развитите страни техните данъци  подкрепят нарастващия брой пенсионери, които живеят по-дълго.


Раждаемостта в ЕС остава прекалено ниска, за да бъдат  осигурени бъдещите пенсии на всички европейски граждани, сочи  демографско проучване на Европейската комисия от април. Тази тенденция, както и рекордните бюджетни дефицити, накараха правителствата в Европа да повишат пенсионната възраст въпреки протестите. Много страни, сред които и САЩ, също обмислят пенсионна реформа.  ЕС очаква недостиг от между 384 000 и 700 000 специалисти по информационните технологии през 2015 г. Между 1 млн. и 2 млн. специалисти в здравеопазването няма да достигат в страните от ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK