Кристин Лагард: Гърция е застрашена от фалит

Гърция е застрашена от фалит и трябва да работи повече и да представи резултати. Това заявява френският министър на финансите Кристин Лагард в интервю за австрийския в. "Стандарт", цитирано от гръцките сайтове.


Според Лагард проблемът на Гърция е в липсата на доверие от страна на инвеститорите към извършваните структурни реформи в страната.Кризата в Ирландия е следствие от рухването на банките и няма връзка с Гърция. Правителството в Атина реализира много неща, прави съкращения и икономии от година насам и бюджетният дефицит бе намален с 5 на сто. Има обаче сектори, където нещата вървят бавно, това се отнася най-вече доприватизациите, гърците първоначално се съгласиха да продадат държавни активи в размер на 17 млрд. EUR, през март споменаха за 50 млрд. EUR, но чувам, че няма никакъв напредък, Атина не реагира бързо, заявява още френският финансов министър. Запитана какви средства за натиск използва Европа върху Гърция, Кристин Лагард отговаря: "Гърция е застрашена отфалит, европейските финансови министри изразиха в понеделниктревога от бавния напредък на реформите. Две неща са нужни катоза начало: да мобилизираме правителството в Атина и да започнатприватизациите в Гърция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK