Граждани призовават за отнемане на имунитета на Волен Сидеров

Няколко часа след нападението на привърженици на "Атака" над мюсюлмани пред софийската джамия Баня Башъ, в интернет започна да се разпространява петиция , адресирана до главния прокурор Борис Велчев. "В съгласие с Конституцията на Република България и законите на страната, охраняващи правото на свобода на словото и съвестта, както и в съгласие с разпоредбите на Наказателния кодекс, насочени срещу разпалването на междуетническа и междуконфесионална вражда, моля да се обърнете към Народното събрание на Република България с искане да бъде свален имунитета на народния представител Волен Сидеров и същият да бъде привлечен към наказателна отговорност за организирането и осъществяването на днешното нападение над мюсюлманския храм в София," се казва в петицията. Тя е създадена от политолога Огнян Минчев и до неделя сутрин е подписана от над 1600 души.


Още в петък граждани създадоха в Facebook групата " Цвете за свободна България ", която призовава хората да поставят цвете пред софийската джамия в знак на солидарност с мюсюлманите и подкрепа за спазването на човешките права. "Защото ме е срам ... И не мога да измисля нищо друго освен да се извиня ...," пише в информацията към групата. Поставянето на цветя пред джамията започна още в петък.


Няколко часа след инцидента Българският хелзинкски комитет изпрати писмо до главния прокурор с копие до министъра на вътрешните работи, с което настоява да бъде разследвана ролята на Волен Сидеров в организирането на инцидента. "Предварителните данни насочват към ключовата роля на партия "Атака" в този инцидент. Ако разследването докаже такава роля, тогава тази партия следва да бъде обявена извън закона," пише председателят на БХК Красимир Кънев.


Досега всички основни политически сили са осъдили с декларации случая. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ограничи реакцията си до призив за толерантност. "Моята молба към всички политици и всички граждани е да не нарушаваме обществения ред, нека да уважаваме и да бъдем толерантни към вероизповеданията и всички етноси в България," каза в петък Цветанов. Задържаните от МВР в петък са двама, въпреки че кадрите от нападението ясно показват, че участниците са повече. Полицията призова медиите да предоставят видеозаписи, за да бъдат идентифицирани повече нападатели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK