ЕБВР започва да кредитира в Близкия Изток и Северна Африка

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) днес реши да започне процес на засилено кредитиране в Близкия изток и Северна Африка след поредицата бунтове в арабските страни, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.


Банката ще проучи как да насочи средства към Египет, чийто президент Хосни Мубарак бе принуден да се оттегли през февруари, и към други страни в региона по начина, по който подкрепи бившите комунистически страни след падането на "Желязната завеса" преди над две десетилетия. ЕБВР, която бе създадена след Студената война с цел да помогне на бившите комунистически страни да преминат към пазарна икономика, отпуска кредити за близо 9 млрд. EUR годишно по различни проекти в широк регион - от Хърватия до Казахстан.


Съветът на гуверньорите призова директорите на ЕБВР до 13 юли да направят предложения за разширяване на кредитирането към Близкия изток и Северна Африка. Очаква се през летните месеци банката да одобри молбата на Египет, акционер в ЕБВР, да стане страна на дейност наинституцията.
Според официални лица кредитирането за Египет може да започне от около 100 млн. до 200 млн. евро през идната пролет. Говорител на ЕБВР посочи, че екип на институцията през идните седмици ще замине за страната, за да определи инфраструктурни, селскостопански и други проекти, които биха могли да получат финансиране.


Подобен интерес изрази и Мароко, също акционер в ЕБВР. Президентът на банката Томас Миров посочи, че до 2015 г. кредитирането за целия регион може да достигне около 2,5 млрд. ЕUR. ЕБВР трябва да работи внимателно при разширяването на кредитирането към Близкия изток и Северна Африка, което бе подкрепено от САЩ и Германия, предупреди обаче рускиятзаместник-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран отРойтерс.


"Предвид нивото на развитие на гражданското общество в многоот страните, към които ще бъде насочено кредитирането, може биоще от началото сами си създаваме големи проблеми", отбелязатой. Сега ЕБВР отпуска кредити в 29 страни от Централна и ИзточнаЕвропа и от бившия СССР. Институцията има 63 държави акционери,сред които са членките на Европейския съюз, Русия, Япония, САЩи други, припомня Ройтерс.


В Астана днес продължава годишното заседание на ЕБВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK