Tokyo Electric Power потвърди разтопяването на три от реакторите във "Фукушима"

Компанията Tokyo Electric Power, управляваща авариралата японска АЕЦ "Фукушима" потвърди, че след разрушителното земетресение и цунами през март се е стигнало до разтапяне на горивни пръти в някои от реакторите. Според изявление на говорителя на компанията, горивните пръти в трети реактор са започнали да се топят на 13 март, а тези във втори – на 14 март.  Миналата седмица от компанията обявиха, че горивните пръти в първи реактор на "Фукушима" са започнали да се топят още 4.5 часа след разрушителното земетресение на 11 март, когато водата в реактора е паднала под критичното ниво. Според говорителя на компанията най-тежко пострадал първи реактор,  след това се нареждат реактори 3 и 2. Оценките са направени, след като са въстановени данни от контролната зала.


Оценките на компанията, които идват повече от два месеца след бедствивто потвърждават по-ранните съмнения на някои международни експерти, че щетите в централата са по-сериозни от предположенията на японските власти.  Акциите на Tokyo Electric Power поевтиняха с още 2.4% след новините, като общо спадът им след земетресението достига 84%.  През април компанията оповести т.нар. пътна карта, според която трябва да се сложи край на кризата след 6 до 9 месеца. Очакванията на компанията са да се постигне траен спад на равнища на радиация в завода в рамките на три месеца, което ще бъде последвано от студено изключване на реакторите, когато температурите в тях спадне под 100 градуса по Целзий.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK