Голямото писане

Промените на Националната класификация на професиите и длъжностите от тази година изнерви счетоводителите на фирмите. Списъци, хартия, кодове, попълване... Всичко това отнема време и човешки ресурс на бизнеса и напълно обяснимо предизвиква все повече негативни реакции. Крайният срок за промяната на документацията за служителите е 30 юни и с наближаването му напрежението в офисите расте.


Много повече отпреди


Счетоводителите извършват тази работа всяка година, понеже кодовете на длъжностите също се променят всяка година. Сега обаче промените са много повече отпреди. "Новите изисквания на класификатора няма да подобрят качеството на информация, а ще създадат ненужна работа за малкия и средния бизнес," коментира за в. "Пари" Светлана Найденова, член на управителния съвет на Асоциацията на експерт-счетоводителите. Според нея изобщо не е необходимо всяка година да се правят подобни редакции и допълнения, но държавната администрация е превърнала това в самоцел.
Оправданието ЕС


Министерството на труда и социалната политика обаче оправдава промените с изискванията на Европейския съюз, според които всички страни членки трябва да уеднаквят наименованията на професиите си. Защо това трябва да става толкова сложно и да изисква толкова много време и усилия обаче - фирмите засега не намират разумен отговор. "Европейските изисквания трябва да се спазват, но за България тези промени не са от особена важност", обяснява Емилия Иванова, собственик и главен счетоводител на счетоводната къща "Ностор". Според нея малкият и средният бизнес ще са най-потърпевши от новите изисквания, защото те разполагат с по-малко специалисти, които са заети с текущата работа и извънредно ще трябва да работят и върху промените, които новият класификатор налага.


Нищо не е окончателно


Емилия Иванова разказа още, че за да бъдат предадени всички документи в НАП, са необходими корекции както в длъжностните характеристики, така и в минималните осигурителни прагове, което от своя страна създава предпоставка за промяна в работните заплати почти всяка година. Това обаче не е всичко. До настъпването на крайния срок на 30 юни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов може да направи още изменения и допълнения в класификатора. Това означава, че дори и някоя фирма да е нанесла корекциите си, в последния момент може да се наложи да направи нови. По тази причина бизнесът предпочита да отложи тази работа за последния момент.


250 нови длъжности


От промените в класификатора става ясно, че се добавят 250 нови длъжности, а 130 са отпаднали. Общият брой на всички работни позиции е 5100. Сред отпадналите длъжности са оператор на изчислителна машина, оператор на компютър, председател на агенция, редактор стилист. Сред новите са съветник по семейно планиране, завеждащ секретна картотека, ликвидатор, различни преподавателски длъжности и позиции в IT сектора. Във висшето образование например вече има длъжности гост-преподавател и хоноруван преподавател, отпаднала е позицията "лектор".Новата класификация на професиите има за цел да въведе Международната стандартна класификация на професиите ISCO-08 (International Standard Classification of Occupations) в България. ISCO-08 е утвърдена от Международната организация по труда и приета за ползване от всички институции на Европейския съюз.Така и без това тромавата европейска бюрокрация се среща с още по-тромавата българска. Резултатът е, че фирмите губят от работното време на служителите си за попълване на безброй документи за администрацията, вместо да произвеждат повече и да увеличават богатството на България.


Какво трябва да направят фирмите до 30 юни


- попълване в началото на характеристика на дейността, която определен служител извършва според длъжността си


- при смяна на длъжността трябва да се изготви нова длъжностна характеристика


- промяна на заплатите по новата характеристика


- проверка на новата заплата в коя категория труд попада и какъв е минималният осигурителен праг за позицията, на която е назначен служителят


- попълване накрая на информацията в Националния класификатор на професиите и длъжностите


- предаване на всички попълнени документи в НАП

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK