Moody''s: проблемите на Гърция може да доведат до понижаване на рейтинга на други страни

Евентуална неплатежоспособност на Гърция може да предизвика понижения на рейтинга на други страни от перифериятана еврозоната, предупреди международната рейтингова агенция Moody's, цитирана от БТА. Според главния кредитен експерт в агенцията Аластър Уилсън евентуална неплатежоспособност на Гърция ще има силно дестабилизиращ ефект за възможността за кредитиране на другистрани в Европа, като потенциално кредитният рейтинг на Португалия и Ирландия може да бъде силно понижен. Той прогнозира, че това ще доведе до силно поляризиране на рейтингите на държавите от еврозоната, като силните икономики ще запазят много високите си оценки, а слабите ще се борят застепен, добра за инвестиции.


Уилсън отбеляза, че Испания, Италия и Белгия не са в същата категория като Португалия и Ирландия, но също ще се озоват под значителен пазарен натиск и могат да бъдат застрашени отпонижаване на рейтинга. Той обаче не пожела да коментира доколко е вероятно Гърция да обяви неплатежоспособност по изплащането на дълговете си. В съобщението на Мудис е посочено също така, че гръцкият банков сектор ще се нуждае от рекапитализация в случай надефолт, както и от продължителна подкрепа с ликвидности о тЕвропейската централна банка (ЕЦБ). Агенцията предупреждава също, че неплатежоспособност по държавния дълг може да бъде съпроводена от някаква форма на неплатежоспособност по банковите дългове. В петък друга рейтингова агенция, Fitch Ratings, понижи с три степени оценката на Гърция, тласкайки страната още по-дълбоко в рисковата зона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK