Исландски вулкан отново изплаши Европа

Хиляди пътници останаха блокирани в Шотландия, след като няколко авиокомпании, сред които British Airways,  KLM,  AerLingus и Easyjet отмениха полетите си като превантивна мярка заради облака от вулканична пепел от Исландия. Общо около 100 полета бяха отменени днес, а шотландските летища остават затворени до 12 часа по Гринуич по нареждане на британският регулатор на въздушния трафик NATS. В понеделник облакът от вулкана Гримсвьотн засегна летищата в Глазгоу и Единбург, очаква се да достигне и летищата в Абърдийн и Айнвърнес.  Ирландската нискотарифна компания Ryanair заяви, че ще протестира заради ненужните според нея ограничения. Днес 36 нейни полета между Шотландия и различни градове в Европа бяха анулирани заради вулканичния облак.


Вукланичното изригване породи опасения от повторение на миналогодишната криза във въздушния транспорт, предизвикана от активизирането на друг исландски вулкан – Ейафятлайокутл. Тогава опасенията от проблеми с двигателите на авиолайнерите заради мръсния доведоха до отмяната на 100 000 полета и до пропуснати ползи  за милиарди за авиокомпаниите. Президентът на Исландия Олафур Гримсон коментира, че тазгодишно изригване е "монументално", но няма да има подобен ефект върху въздушния транспорт.. Въпреки успокоенията, страховете от ново масово отменяне на полети срина акциите на авиокомпаниите с между 3% и 5%. Наскоро Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изчисли общите загуби за световната икономика от миналогодишното изригване на Ейяфятлайокутл на над 1.1 трлн. USD (770 млрд. EUR).  Данните на Европейската комисия само за директното влияние на вулкана са за 4.7 млрд.  EUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK