Гърция фалира, ако ЕС спре заемите

Гърция  няма да може да изпълнява финансовите си задължения, ако не получи поредния транш от 12 милиарда EUR от кредитната програма на обща сума 110 млрд.  EUR, заяви гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину в телевизионно интервю, цитирано от БТА.  Международният валутен фонд също е съобщил, че няма да отпуска средства на Гърция, ако през 2012 г. не бъде осигурено финансирането на Атина от Европейския съюз."МВФ съвсем ясно даде да се разбере, че няма да може да преведе пари, ако не получи гаранции, че през следващата година,ако се наложи, Гърция ще има финансовата подкрепа на европейците", каза министърът. "Ако Гърция не получи следващия транш от кредитната програма, страната ще прекрати плащанията", заяви Папаконстантину. "Заплатите и пенсиите няма да се изплащат, всичкидържавни разходи ще бъдат спрени", предупреди той.


Финансовият министър заяви още, че на правителственото заседание в понеделник е била потвърдена решимостта на кабинета да продължи с програмата за финансова консолидация, като вземе допълнителни мерки за над 6 милиарда EUR, за да постигне целта за 2011 г. за бюджетен дефицит от 7.5 %. Папаконстантину изтъква, че в подробности мерките и средносрочната бюджетна програма на кабинета, целящи да сведат дефицита до близо един процент от БВП до 2015 г., ще бъдат огласени, след като приключи сегашният преглед на изпълнениетона програмата от ЕС, ЕЦБ и МВФ и след консултации с другите политически партии. Същевременно кабинетът реши незабавно да пристъпи къмпродажба на държавните дялове в няколко големи предприятия врамките на усилията на Гърция да се справи с финансовата криза. Папаконстантину заяви, че министрите са решили да приватизират телекомуникационната компания ОТЕ, Пощенска банка, пристанищата в Солун и Атина и водоснабдителната компания в Солун.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK