Zynga на прага на IPO

В момента компанията се оценява на близо 10 млрд. USDZynga, която разработва най-популярните игри за Facebook е готова да подаде документи за публично предлагане  на акции до края на тази седмица.Този ход не е изненадващ, предвид успешните IPO-та на няколко технологични компании, като бизнес социалната мрежа LinkedIn. Те показаха огромния интерес на инвеститероите към бързо растящи и силно печеливши компании с уеб насоченост.


В момента Zynga се оценява на близо 10 млрд. USD, като много вероятно е пазарната оценка на компанията да се окаже по-голяма след IPO-то. Независимо от цената IPO-то на Zynga е нещо голямо, особено като се има предвид колко бързо компанията се превърна в голяма сила в онлайн гейминга, основно чрез платформата на Facebook.


Компанията има почти 250 млн. активни играчи във Facebook всеки месец, докато следващата компания в класацията има 36 млн. играчи. Най-играната Facebook игра в момента е CityVille, която привлича по 90 млн. играчи месечно, според AppData.
Първите големи успехи на компанията дойдоха с игрите Mafia Wars и FarmVille, а последните са няколко големи сделки с Lady Gaga, създателите на филма "Кунг Фу Панда 2" и др.


Zynga е привлекателна, заради солидния си бизнес. Според отчетите на компанията печалбата за миналата година се равнява на 400 млн. USD при оборот от 850 млн. USD, макар че според източници числата са по-високи.


Работната сила на компанията също е нарастнала. Миналата година Zynga е наела над 800 човека, като в момента има над 1500 работници в 13 офиса в шест страни.


При отварянето на новия офис на компанията в Сиатъл, основателят и изпълнителен директор Марк Пинкъс, каза, че има амбициите Zynga да достигне размерите на Amazon, която също е базирана в Сиатъл.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK