Трябва да стоим в министерството и да следим за всяка промяна

Емилия Иванова, собственик и главен счетоводител на счетоводна кантора "Ностро"


Емилия Иванова е собственик и главен счетоводител на счетоводната кантора "Ностро". Затрупана от много работа, тя ще трябва да отдели от натовареното си работно време, за да изпълни изискванията на Министерството на труда и социалната политика за поредна година като промени служебните данни на стотици служители от различни фирми.
За нея проблемът е голям, защото към  заповедите на министър Тотю Младенов винаги има нови и нови решения, които се отнасят за различни неща. "Този регистър се променя всяка година - основните длъжности си остават, но терминологията се сменя. Съобразяваме се с всички изисквания, но на практика се получава, че трябва да стоим в министерството и да следим дали има нова заповед", обяснява Иванова и добавя, че тези промени в  динамичната корпоративна или бизнес среда на управителите това им е последната грижа."


Иванова е съгласна, че промените са нужни, защото ЕС ги е наложил за всички страни членки, и на базата на тези класификатори може да се правят международни анализи и оценки от статистическите служби, но според нея в рамките на България те нямат особено значение. "Губи се много време - вместо да си работим целенасочено. Ние се ровим в длъжностни характеристики, питаме кой какво прави. След това питаме дали това е вярно, дали ги устройва", обяснява тя.


"Аз съм работила в една немска фирма - и там още в началото работодателят си пише длъжностната характеристика - едва ли не, когато идвате на работа, той ви казва ясно какви ще бъдат вашите задължения и колко пари ще ви даде за това. Те отдавна я имат тази практика - в немската фирма се търси крайният резултат - в България обаче работодателите се опитват да наложат колкото се може повече задължения на един човек."


Съществува огромен проблем с осигурителните прагове. "Ето случаят с медицинските сестри например", започва да разказва Иванова. "Преди няколко месеца излезе решение, че те трябва да преминат в по-горна категория труд и техните заплати да бъдат увеличени. Дотук добре, но се получи така, че и осигурителните прагове се вдигнаха и сестрите, вместо да взимат повече пари, взимаха дори по-малко. Лекарите също не бяха доволни, че сестрите ще получават заплати, почти равни на техните. И в крайна сметка се наложи отново да ги върнат в по-ниската категория труд", припомни Иванова. Тя е категорична, че която и категория да реши да се надигне срещу новите изисквания на класификатора, министерството на труда ще променя мнението си според настроенията в обществото.


Иванова разказва още, че в последните години средният бизнес пострада много и за фирмите тези промени са непосилни, тъй като те не разполагат с толкова голям брой специалисти. "За средния бизнес това е страшно трудно, защото години наред отделите "Труд и работна заплата" и "Човешки ресурси" са слети. Губи се много време да убедят работодателя, че трябва да смени длъжностна характеристика, че трябва даден човек да мине от една категория труд в друга. И никой не пита работодателите дали това им е на дневен ред или не! Донякъде вътрешнофирмената политика помага, но само на големите предприятия", коментира Иванова.


Визитка: Коя е Емилия Иванова


Емилия Иванова е родена в София през 1962 година. Завършила е магистърска степен в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) - специалност логистика.От 1990 г. се занимава със счетоводство, когато започва работа като главен счетоводител в българо-украинската фирма "Иверия".Работила е и в гръцката фирма "Кандия Кретан".През 1994 г. отваря своята собствена счетоводна кантора "Ностро".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK