ОИСР: Глобалната криза може би не е свършила

Рисковете за глобалното възстановяване остават значителни според последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В документа се посочва, че САЩ и Япония "трябва да изготвят достоверни средносрочни планове" за стабилизиране на техния дълг, докато други страни трябва да предоставят по-голяма яснота за това как ще бъдат постигнати поставените цели за фискална консолидация. Докладът също така препоръчва Федералният резерв  да обмисли повишаване на лихвените проценти, а Европейската централна банка да се въздържа от по-нататъшни намаления.


ОИСР констатира, че възстановяването на две скорости, при което нововъзникващите пазари изпреварват развитите иконоимики, причинява вливане на капитали в страните извън организацията. Това от своя страна води до инфлационен натиск и въвеждане на ограничителни политики, което допълнително застрашава възстановяването в световен мащаб. "Основното послание на доклада за икономическите перспективи е, че няма място за самодоволство. Кризата не е свършила. Тя само промени кожата си" коментира генералния секретар на ОИСР Ангел Гурия.


Значителните рискове за влошаване засенчват възможността за възстановяване на частния сектор, се посочва в доклада. Сред тях са растящите цени на петрола, по-нататъшно забавяне в Китай, продължаващата фискалната нестабилност в САЩ и Япония, както и скорощната слабост в жилищния пазар. Комбинацията от тези фактори могат да доведат до стагфлация в развитите икономики и да доведат до провал на възстановяването, заявява Пиер Карло Падоан, главен икономист на ОИСР. Според него всичко това показва, че кризата ясно все още не е свършила и политиците трябва да увеличат усилията си за справяне с предизвикателствата в средносрочен план. В дългосрочен план докладът посочва като сериозно предизвикатество безработицата, която остава на високи нива.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK