Кристин Лагард призна, че влиза в битката за шеф на МВФ

Френският финансов министър Кристин Лагард, официално обяви, че ще се кандидатира за поста изпълнителен директор на Международния валутен фонд. Решението й е станало ясно днес, в навечерието на срещата на върха Г8. Според дипломати тя е успяла да подсигури подкрепата на страните от Европейския съюз, САЩ и Китай. Споед френските медии Лагард е заявила, че подхожда с огромно смиерние към голямото предизивкателство и се надява да постигне най-широкия възможен консенсус.


Кристин Лагард беше едно от първите имена, които изскочиха като потенциални кандидати през изминалата седмица, след оставката на Доминик Строс-Кан. Тя моментално намери подкрепа от Швеция, както заради качествата й като професионалист, така и заради факта, че ако бъде избрана, ще стане първата жена на този пост. Традиционно до момента винаги европейци са заемали най-високия пост в  МВФ. Сега обаче развиващите се икономики като Китай и Япония покачват своето влияние в глобалните пазари и по този начин се вдига напрежението техен представител да оглави финансовата институция. Бразилия, Русия, Индия и Китай, познати като BRICs, силно разкритикуваха европейските власти за предложението им постът да бъде зает автоматично от европейски гражданин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK