Fitch повиши прогнозите си за България

Рейтинговата агенция Fitch подобри перспективата си за валутния рейтинг на България от негативна на позитивна, с което става по-малко вероятно страната ни да попадне в категорията "junk". В подобрените си прогнози Fitch отразява намаляващия дълг и възстановяващата се икономика на страната. Новите български рейтинги за местна и чужда валута  са ВВВ- и ВВВ,  съответно с едно и две нива над негативната категория.  От Fitch заявяват, че е възможно ново повишаване, ако банковият сектор в България показва  ясни доказателства за  стабилизиране, а бюджетният дефицит и външният дълг намалеят още повече. Отрицателни действия могат да бъдат взети при слабо вътрешно търсене или въздействия от  проблемите на гръцките банки.


БВП на България  е достигнал 2.5% ръст през първото тримесечие спрямо година по-рано. Fitch отдава този резултат на износа, като отбелязва, че растежът е още доста под нивата от 4.9% преди кризата. Fitch очаква растеж на БВП от 3% през тази година  и 3.8% през следващата, в сравнение с 0.2% през 2010 г.


Според рейтинговата агенция силната търговия е помогнала на България да ограничи дефицита по текущата си сметка до 1% от БВП през миналата година, при 8.9% през 2009 г. и 23% през 2008 г.  Дефицитът на консолидирания държавен бюджет  е намалял на 3.2% от БВП миналата година от 4.7% през 2009 г., като според  Fitch целта от 2.5% през тази година  е реалистична.  Брутният външен дълг на България е намалял с 8 процентни пункта  до 41% към края на годината, в сравнение с края на 2009 година. Fitch отчита, че въпреки продължаващото нарастване на лошите заеми и слабото вътрешно търсене, кредиторите са добре капитализирани и зашитени срещу шокове. Миналият месец друга рейтингова агенция - Moody's оцени рейтингите на България за възможно повишаване, отчитайки добрия търговски баланс и очакванията през тази година дефицитът да падне под тавана за Европейския съюз от 3% от БВП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK